Поява на бели петна по кожата – как да ги премахнем ефективно?

бели петна по кожата

Освен, че развалят външният вид на човек, в повечето случаи белите петна по кожата не вредят по друг начин. А с подходящите грижи и средства те могат да бъдат премахнати, особено в началните фази на заболяването.

Обикновено, според специалистите, бели петна по кожата се получават от недостигът на пигмента меланин в засегнатите зони. В някой случаи, нефункциониращите добре меланоцити (клетките образуващи пигмента на кожата) могат да станат активни след излагане на слънце или при изкуствена фототерапия. Въпреки това, уверете се че използвате добри защитни кремове при излизане навън, тъй като опасността от изгаряне е в пъти по-висока при такова състояние.

Успехът при лечение на бели петна по кожата може да варира между отделните хора, като това зависи от етиологията и тежестта на заболяването. Ефектът не може да се види веднага, но с използването на локален хидрокортизон, кожата започва постепенно да връща нормалния си цвят и възстановяването се ускорява.

Не се препоръчва да се прави самостоятелно лечение, тъй като не сте способни да определите точната си диагноза и може да тръгнете в съвсем различна от правилната посока, а това освен че е много опасно за здравето ви, в същото време ще окаже и голяма тежест на бюджета ви. Затова е най-добре да посетите дерматолог, който да ви диагностицира правилно и да начертае план за справянето с проблема с белите петна по кожата.

Сега в разгара на лятото може да ни се стори, че пролремът е затихнал, но това е само заради високото съдържание на витамин Д, натрупан благодарение на слънчевите лъчи. Но това не значи да игнорирате безпокоящите ви през останалото време петна по кожата. Не се заблуждавайте, че сте се отървали от тях завинаги а по-добре потърсете дерматолог в София или страната с добра и дълга практика и се консултирайте, за да получите адекватна клинична помощ.