Научете повече, какво животно е тупая

какво животно е тупая

Що за животно е тупая?

Вероятно от пръв поглед ще оприличите животното на гризач. Но всъщност тупая е най- примитивната маймуна и предшественик на приматите, споделят специалистите от популярни портали за животни. Местообитанието на интересните същества са необятните джунгли на Южна и Югоизточна Азия.

Тези животни са дребни бозайници с много мека космена покривка. Цветът е от сив до червеникаво – кафяв. При някои видове е много рунтава, а при други – оголена. Дължината на тялото им достига до 24 см. Тежат около 200 грама.
В известния зоопортал споделят, че тупая са много енергични животни и са вечно забързани. Умело се катерят и спускат по клоните на дърветата.

Характерно за тях, е че живеят в семейни двойки или по единично. Много строго охраняват семейната и ловната си територия.
За правилното им ориентиране, спрямо страните и предметите им помагат малки и щръкнали мустачки. Зрението и слухът им са изключително добре развити.

Тупая отделят миризливи вещества от своето гърло и така мъжкият индивид маркира границите на своята територия.
Интересен е факта, че животните са от малкото хранещи се с растението рафлезия, напомнят статии в зоо портала. По този начин растението се размножава из джунглата.

Тупая силно наподобява насекомоядните бозайници.

Храната й се състои предимно от плодове, семена, червеи, яйца и малки птички, останали беззащитни в гнездата си.
Най-големият портал на животни споделя още, че на малайски език името на животното означава ‘’ животно наподобяващо катерица ‘’. Тупая могат да бъдат забелязани в джунглата и денем и нощем – активни са през различни периоди на денонощието, спрямо вида си.
Още много любопитни и малко познати видове животни, можете да откриете на страниците в сайта ни.