Видове спирачни накладки за автомобил

Видове накладки

Има няколко вида автомобилни спирачни накладки. Има неметални, метални и керамични. Първите две са щадящи роторите и изискват малко задействаща сила за генериране на въртящ момент. Неметалните обаче отделят прах и имат кратък експлоатационен живот. От друга страна, полуметалните спирачни накладки са по-твърди и по-устойчиви на избледняване, но изискват повече задействаща сила за генериране на въртящ момент.

Полуметални спирачни накладки

Повечето автомобили днес са оборудвани с полуметални спирачни накладки. Те комбинират синтетика и метал, за да произведат спирачна накладка, която предлага превъзходно спиране. Влакната в полуметалните подложки са свързани заедно с органична смола и пресовани в предварително определена форма. След това подложките се пекат в продължение на три до пет часа, за да станат по-устойчиви на топлина и триене. Металният компонент на полуметалните накладки увеличава спирачната сила, но намалява коефициента на триене в сравнение със синтетичните материали. В резултат на това трябва да упражните повече сила на педала, за да получите същото количество спирачна сила като синтетична подложка.

Полуметалните спирачни накладки за автомобили имат съдържание на метал от 30% до 65%. Металите могат да включват стоманена вата, тел и мед. Материалите се свързват заедно с органична смола и се формоват в предварително зададени форми и се изпичат в пещ. Този тип има предимството, че са по-лесни за роторите от керамичните спирачни накладки. Въпреки това, полуметалната спирачна накладка може да не е толкова ефективна при силно спиране на дълги разстояния.

Видове накладки - метални

Полуметалните спирачни накладки за автомобили са най-често срещаният тип, а друг популярен вид са керамичните. И двата вида изпълняват една и съща функция, стискат ротора на въртящия се диск, за да забавят и спрат автомобил. Тези спирачни накладки са прикрепени към шублер, който се затваря при натискане на педала на спирачката. В крайна сметка те се износват до спирачен прах, който може да покрие вътрешността на колелото и да се отдели на пътя.

Керамични спирачни накладки

Собствениците на автомобили могат да избират между керамични и полуметални спирачни накладки. И двата вида имат своите предимства и недостатъци. Полуметалните са по-издръжливи, но и отделят повече прах. Освен това са малко по-шумни от керамичните спирачни накладки и не са идеални за студен климат.

Изборът на материал за спирачни накладки зависи от вашите лични предпочитания, предназначението на вашия автомобил и материалите, които можете да си позволите. Керамичните са добър избор за дългосрочна инвестиция. Те осигуряват отлична спирачна сила и тишина. Въпреки това, полуметалните са по-добри за рязко спиране, състезания, големи натоварвания и екстремни температурни диапазони.

Видове накладки - керамични

Керамичните спирачни накладки имат предимството да са стабилни дори при екстремни температури. Въпреки това, за разлика от повечето други видове подложки, те не абсорбират топлината толкова добре, колкото полуметалните подложки. В резултат на това може бързо да се натрупа топлина в спирачната система, когато автомобилът се движи. Тъй като керамиката е толкова твърда, топлината, произведена от триенето, не може да излезе.

Автомобилните спирачни накладки са направени от два основни компонента: фрикционен материал и опорна плоча. Фрикционният материал влиза в контакт с ротора на диска и забавя автомобила. Ако е износен, вероятно ще чуете скърцащи звуци от спирачките на колата. Смяната им ще ви помогне да избегнете тези неприятни звуци.

Ако не сте сигурни какъв вариант е подходящ за вашия модел автомобил, обсъдете го с професионален механик. За закупуване на накладки, може да се доверите на един от най-високо оценените магазини за авточасти в страната – Car Expert.