Добър ли е гранитогресът за подова настилка?

pexels henry co 2341290

Освен че са естетически привлекателни, гранитогресните плочки са и издръжливи, лесни за поддръжка и дълготрайни. Това прави гранитогреса отличен избор за подове, кухни и бани. Ето няколко съвета за грижата.

Поддържането на подовата настилка в чисто състояние е много важно, за да изглежда красива и да се запази нейната дълготрайност.

Лесен за почистване

Използването на гъба или мека кърпа е лесен начин за почистване на пода от гранитогрес. Въпреки това трябва да избягвате използването на абразивни материали върху подовата си настилка. Линиите на фугите са особено податливи на замърсяване и петна. Използването на мека кърпа с почистващ препарат за гранитогрес може да премахне тези петна.

Гранитогресът е издръжлив материал, което означава, че може да издържи на суров климат. Важно е обаче да го почиствате правилно. Почистването му с общи почистващи продукти и методи, които не са безопасни за други видове подови настилки, може да доведе до увреждане на повърхността. Например, оцетът, белината и водородният пероксид могат да повредят уплътнителя на гранита. Трябва също така да избягвате абразивни подложки и стоманена вълна. Тези материали могат да повредят повърхността на вашата подова настилка и да я надраскат.

Дълготрайност

Ако търсите траен материал за подова настилка, гранитогресът е правилният избор. Те не само са изключително издръжливи, но и лесни за поддръжка. За да запазите най-добрия вид на гранитогреса си, трябва да нанесете уплътнител, за да предотвратите абсорбирането на влага.

Редовният график за почистване и периодичното запечатване ще запазят гранитогреса ви като нов за дълго време. Когато почиствате гранитогреса си, трябва да използвате неутрален почистващ препарат за камъни, а не киселинен. Киселинните почистващи препарати ще разрушат покритията на гранитогреса. За да поддържате финишното покритие, можете да използвате сух моп веднъж или два пъти седмично. Не полирайте гранитогреса си, тъй като това може да го направи хлъзгав.

Ефективно от гледна точка на разходите

Когато става въпрос за подова настилка, гранитогресът е един от най-скъпите варианти. Но има начини да намалите разходите и да ги монтирате сами. Преди да монтирате гранитогрес, трябва да научите как да го полагате правилно. Плочките могат да се напукат, ако са монтирани неравномерно. Освен това гранитогресът е изключително твърд и изисква опитни ръце за правилното му полагане. Гранитогресът е много твърда скала, която се е образувала в продължение на милиони години.

Той съдържа най-малко 20 процента кварц, което го прави издръжлив материал за строителство. А когато става въпрос за подова настилка, гранитогресът е особено ефективен в зони с голям трафик. И докато самите плочи изглеждат сходни, плочките леко се различават по цвят и шарка. Това означава, че разходите за поставяне на плочки ще варират в зависимост от камъка, който сте избрали. За щастие се предлагат в голямо разнообразие от цветове, нюанси и естествени шарки.

Лесен за поддръжка

Подовите настилки от гранитогрес са много лесни за поддръжка и можете да избегнете използването на агресивни химикали при почистването им. Можете да използвате качествен сапун и топла дестилирана вода, за да ги почистите. Важно е да използвате почистващ препарат, който не съдържа оцветители, и да разредите сапуна до половината от силата му. Можете също така да използвате мека кърпа, за да почистите всички петна и замърсявания. Важно е да почиствате гранитогреса си всеки ден или поне два пъти седмично.

Това помага да се предотвратят петна и драскотини, а също така предотвратява матирането им. Трябва да се почиства със сух моп всеки ден, а два пъти седмично можете да използвате и мек препарат за почистване на подове. Ако стане матов или се повреди, можете да нанасяте запечатка за камък на всеки шест до дванадесет месеца. Освен това трябва редовно да използвате почистващ препарат за гранитогрес, който ще ви помогне да отстраните и най-упоритите петна.

Ползи за здравето

Гранитогресът е чудесен избор за собствениците на жилища, които търсят естествен вариант на подова настилка. Те се почистват лесно със сапун и вода, което ги прави отличен избор за влажни помещения. Те могат да издържат и на външна употреба. Гранитогресът обаче е склонен към подхлъзване, когато е мокър, затова е най-добре да се използва огнеупорно покритие, когато се полагат на открито. Друго предимство на настилката от гранитогрес е, че намалява количеството на алергените в дома, което може да намали честотата на астматичните пристъпи и дращенето на гърлото. Според Агенцията за опазване на околната среда (EPA) лошото качество на въздуха в помещенията увеличава риска от респираторни заболявания, рак и сърдечни проблеми.