Какво е конденз и какво го причинява

конденз на дограма

Забелязали ли сте, че прозорците ви се изпотяват? Или стените ви се усещат мокри на пипане? Кондензът може да засегне ценни части от вашия дом.

Резултатът от конденза се появява в студено време, когато вътре в дома ви има твърде много влага или когато топъл въздух се сблъска със студени повърхности. Когато топлия въздух влезе в контакт със студена повърхност, той бързо се охлажда и освобождава влагата, превръщайки я в течни капчици.

Кондензът е досаден. Той най-вече се появява на границата на вашата пвц дограма или друг тип прозорци с външната среда и може да блокира изгледа или да замръзне върху стъклото. Тези повърхности улесняват кондензирането на високата влага. Кондензът на прозорците, например, е резултат от излишната влага във вашия дом или от високата температурна разлика между въздуха вътре и отвън. Запотените прозорците и плъзгащите се стъклени врати също са симптоми, че влагата може да навреди на вашия дом. Най-честите ефекти са черната плесен, растяща върху тавани, стени, дограми, завеси, шкафове и ъгли с малко или никаква вентилация на въздуха. И накрая, други ефекти могат да включват белене на боя или тапети и влага върху стените на сутерена и пода.

Как да предотвратим конденза?

Чрез ежедневието на къпане, готвене, сушене на дрехи и дишане у дома, човек допринася за приблизително 4 литра вода на ден. Когато цялата тази влага остане в капан вътре, тя се отлага по стъклата на вашата нова певеце дограма, по стените и ъглите с тавана или обикновено се стича надолу към пода, където е останала и започва да се натрупва. Той също може да се просмуче в околните повърхности, като таваните или под прозорците и мебелите.

Как да се отървете от конденза по дограмата?

Ще е лесно, ако ежедневно съблюдавате следните принципи:

  • Проветрявайте след всяко къпане или готвене мокрите помещения или цялата къща
  • Дори в най-студените зимни дни, проветрявайте всяко помещение на всеки час-два.
  • Предотвратете образуването на конденз върху прозорците с поставянето на влагоуловител.
  • Използвайте абсорбатор за извеждане на парите при готвене от кухнята и дръжте капаците над тиганите, когато е възможно.
  • Също така, не забравяйте да подсушите с моп или парцал мокрите прозорци и повърхности след горещ душ в банята
  • Не прекалявайте с топлоизолацията на вашия дом. Енергийната ефективност е безспорно е важна, но когато стените са запечатани и не могат да дишат, то влагата остава затворена в дома ни.
  • При монтаж на PVC дограма, съблюдавайте отворите за вентилация на самия профил да бъдат видими от външната страна. Много майстори не знаят това и ги покриват с материал при т. нар. обръщане на прозорци.

Ако правите топлоизолация, ползвайте минерална или каменна вата, стандартен стиропор до максимум 10 см, но не и материали като фибран. Последният, макар че дава много добри изолационни качества е прекалено запечатващ фасадата. Обикновенния стиропор е порест и при дебелина между 5-10 см. има добри свойства на изолация и все пак стената диша. Каменната вата е най-добрата в случая, но и най-скъпа.

Наистина проста стъпка, за да се избегне конденза, е да си купите влагоуловител. Тези устройства ще ви помогнат да намалите излишната влага, която съществува в дома ви. Те работят в бани, кухни и навсякъде, за да ви помогнат да намалите конденза по прозорците и стените.