Най-използваните крепежни елементи у дома

крепежни елементи у дома

Все повече и повече хора откриват начини сами да ремонтират жилището си, да правят интериорни подобрения и дори самостоятелни строителни дейности. За тази цел трябва да знаем няколко неща в 3 основни направления: боравене с инструменти и, употреба на строителни материали и аксесоари и разбира се нужните умения или поне съобразителност.

Когато говорим за дребни интериорни подобрения или промяна в интериора винаги се налага да ползваме крепежни изделия, с чиято помощ да фиксираме огледало на стената, новата етажерка в детската стая, картина в хола, малка библиотека, за да не падне от катерещи се по нея деца или куп още семейни неща. Като заговорим за така необходимите крепежни елементи трябва да споменем, че те са много видове и се използват навсякъде. От винтове, дюбели и болтове за домакински цели и жилищни реновации та чак до шпилки, анкери и планки, които се използват дори в лекото строителство за укрепване на греди, подпори и мертеци при ремонт на покриви например.

Крепежни елементи за домашни майстори

Днес ще разгледаме основните видове крепежни елементи, ползвани в домашни условия, дори от неспециалисти.

Винтове

Едни от най-използваните при домашното майсторене аксесоари за закрепване са винтовете. При тях има множество видове, но основно може да ги разделим на винтове за дърво, винтове за метал, винтове за гипсокартон и още няколко други предназначения. От всеки вид има множество дебелини и дължини. За повечето видове може да потърсите и подходящите дюбели, например при закрепване в тухлена стена, бетон или гипсокартон. Според основата се избира вида на дюбела и винта, но ако имате някакви съмнения най-добре да се консултирате с консултантите в магазина или онлайн. Удобните винтове за гипсокартон много често се смятат за универсални и се ползват и при други повърхности, заради тяхната здравина и удобство на работа, но това не е съвсем правилно. Те имат по-ситна резба /стъпка/ и не захващат добре в основи като дърво или итонг.

винтове

Дюбели

Освен избора на правилен винт за гипсокартон, дърво или бетон, трябва да съобразим правилно и подходящо съответния дюбел. За най-използваните в домашни условия винтове за сухо строителство се продават различни видове дюбели за гипсокартон. Като материал може да отбележим, че са главно 2 вида – от пластмаса и метални. От моя опит мога да споделя, че и двата вида са добри, като избирам материала, според тежестта, която трябва да носят след това. За малки елементи като картини, огледало или лека етажерка е достатъчно да ползвате пластмасови дюбели. Ако закрепвате нещо по-тежко като климатик или холна секция е задължително използването на метални дюбели за гипсокартон.

дюбели

Според дебелината на елемента, който захващате, основата и дюбела, трябва отново да съобразите дължината на използвания винт за, за да захване по-здраво.

Прикрепването на винта към съответния дюбел за гипсокартон стана с обикновена кръстата отвертка или винтоверт. При използване на винтоверт, трябва да внимавате да не пренавиете, защото може да разрушите гнездото, където се намира дюбела.

Когато се двоумите, кой е най-добрия вариант за монтаж, материали и инструменти, винаги може да се обърнете към специалистите от българските сайтове за крепежни изделия и те ще ви помогнат с удоволствие.