Класически десерти, приготвени за вегани: Как да преобразите любимите си сладки рецепти

Класически десерти, приготвени за вегани

Десертите са възхитително удоволствие, което може да задоволи желанието ни за сладко и да донесе комфорт на вкусовите ни рецептори. Традиционните десерти обаче често съдържат съставки от животински произход като яйца, мляко, масло и сметана, което ги прави неподходящи за тези, които следват веган начин на живот. Но не се притеснявайте! С нарастващата популярност на растителното хранене, сега е по-лесно от всякога да се насладите на класически десерти, направени веган. В тази статия ще проучим как можете да промените любимите си сладки рецепти и да създадете вкусни лакомства, които са щадящи околната среда и еднакво удовлетворяващи!

Замяна на яйца

Яйцата са често срещана съставка в много десерти, действайки като свързващ агент, осигурявайки влага и добавяйки структура към крайния продукт. За щастие има няколко растителни алтернативи на яйцата, които могат да се използват в десерти. Ето някои популярни опции:

  • Ленено семе или семена от чиа: Смесете 1 супена лъжица смляно ленено семе или семена от чиа с 3 супени лъжици вода, за да замените едно яйце. Оставете да престои няколко минути, докато се сгъсти и стане желатиново, наподобяващо консистенцията на яйце.
  • Копринено тофу: Коприненото тофу може да се пасира, докато стане гладко и кремообразно и да се използва като заместител на яйцата в рецепти, които изискват подобна на крем текстура, като чийзкейкове или мусове. Използвайте около 1/4 чаша копринено тофу за всяко яйце, от което се нуждае рецептата.
Класически десерти, приготвени за вегани - яйца
  • Ябълково пюре: Неподсладеното ябълково пюре може да се използва за замяна на яйца в рецепти, които изискват влага и свързване. Използвайте 1/4 чаша ябълково пюре за всяко яйце.
  • Намачкани банани: Зрелите намачкани банани могат да работят като заместител на яйца в рецепти, които изискват влага и свързване, като кифли и бързи хлябове. Използвайте 1/4 чаша намачкани банани за всяко яйце.

Смяна на млечно мляко с растително мляко

Млякото е често срещана съставка в много десерти, осигурявайки течност и кремообразност на крайния продукт. За щастие има голямо разнообразие от налични млека на растителна основа, които могат да се използват като заместител на млечното мляко. Някои популярни опции за мляко на растителна основа включват бадемово, соево, кокосово, овесено и мляко от кашу. Тези млека могат да се използват в равни количества като заместител в повечето рецепти за десерти.

Замяна на маслото с растително масло или маргарин

Маслото често се използва в десерти заради богатия си вкус и кремообразна текстура. За щастие има много варианти за масло или маргарин на растителна основа, които могат да се използват като заместител на истинското масло. Потърсете опции, които са етикетирани като вегански и направени с нехидрогенирани масла. Тези растителни масла или маргарини могат да се използват в равни количества като заместител на млечното масло в повечето рецепти за десерти.

Избор на веган подсладители

Много традиционни десерти съдържат рафинирана захар, която често се обработва с костни екстракти. Има обаче няколко веган подсладителя, които могат да се използват като заместител на рафинираната захар. Някои популярни веган подсладители включват кленов сироп, нектар от агаве, кокосова захар и захар от фурми. Тези подсладители могат да се използват в равни количества като заместител на рафинираната захар в повечето рецепти за десерти.

Класически десерти, приготвени за вегани - фурми

Включете веган шоколад и бита сметана без млечни продукти

Шоколадът е обичана съставка в много десерти, но не всеки шоколад е веган. Потърсете черен шоколад или полусладък шоколад, който е етикетиран като веган и е направен без никакви млечни или животински съставки. Можете също така да намерите веган шоколадов чипс и какао на прах, които могат да се използват в рецепти за брауни, торти и бисквити.

Битата сметана е друга популярна съставка в много десерти, но традиционната бита сметана се прави с мляко . За щастие, можете да намерите кокосова бита сметана или бита сметана от бадемово мляко в магазините или да си направите своя собствена, като охладите кутия кокосово мляко или използвате охладено бадемово мляко и го разбиете с бъркалка или ръчен миксер, докато достигне кремообразна консистенция. Добавете подсладител като кленов сироп или пудра захар на вкус и го използвайте като гарнитура за пайове, сладкиши или топли напитки.

Бъдете креативни с веган рецепти за десерти

След като сте се запознали с различните заместители и варианти за веганизиране на рецепти за класически десерти, време е да проявите креативност в кухнята! Експериментирайте с различни растителни млека, подсладители и заместители на яйца, за да намерите комбинациите, които работят най-добре за вашите вкусови предпочитания и диетични нужди. Например, можете да направите вкусен и кремообразен веган чийзкейк, като използвате копринено тофу, растително мляко и веган подсладител като заместител на традиционното крема сирене, яйца и захар. Или можете да създадете богато и пухкаво веган брауни, като използвате ленено семе или семена от чиа като заместител на яйца и кокосово мляко като заместител на млечните продукти.

Класически десерти, приготвени за вегани - креативност

Не се страхувайте да опитате нови съставки и техники, за да постигнете желаните вкусове и текстури във вашите веган десерти. Има и много такива рецепти, достъпни онлайн и в готварски книги, които могат да дадат вдъхновение и насоки. Не забравяйте винаги да четете внимателно етикетите на съставките и да избирате сертифицирани веган продукти, за да сте сигурни, че вашите десерти са наистина екологично чисти. Ако не искате да отделяте време да приготвите сами веган десерти, научете повече тук за готови продукти от Raw Cakes.