Билкови лекарства за безпокойство и стрес

bilkovi lekarstva za bezpokoistvo i stres

Стресът и безпокойството могат да бъдат непосилни и изтощителни, засягайки както психическото, така и физическото ни здраве. Въпреки че има много фармацевтични възможности за справяне с тези състояния, някои хора може да предпочетат да опитат естествени средства, преди да се обърнат към лекарства. В тази публикация ще разгледаме някои билкови алтернативи, които могат да помогнат за намаляване на тревожността и стреса.

image

Лавандула

Лавандулата е ароматна билка, която обикновено се използва в ароматерапията за насърчаване на релаксацията и намаляване на стреса. Нейните успокояващи свойства могат да помогнат за успокояване на ума и тялото, което я прави отличен избор за тези, които се борят с тревожност.

Можете да използвате етерично масло от лавандула в дифузер или да добавите няколко капки към топлата вана, за да създадете релаксираща атмосфера. Можете също така да пиете лавандулов чай, който се прави чрез накисване на сушени лавандулови цветя в гореща вода за няколко минути.

Лайка

Лайката е нежна билка, която често се използва като естествено средство за лечение на безпокойство и безсъние. Съдържа съединения, които могат да помогнат за успокояване на нервите и насърчаване на релаксацията.

image 1

Чаят от лайка е популярен начин да се насладите на ползите от тази билка. Просто накиснете торбичка чай или насипни листа в гореща вода за няколко минути и се насладете на успокояващия ефект. Лайката може да се приема и като добавка под формата на капсули. Има различни видове хапчета за нерви, които биха могли да помогнат при състояние на стрес.

Пасифлора

Пасифлората е красиво цъфтящо растение, което се използва от векове за лечение на тревожност и безсъние. Неговите активни съединения могат да помогнат за намаляване на тревожността, чрез повишаване на нивата на невротрансмитер, наречен GABA, който има успокояващ ефект върху мозъка.

Пасифлората може да се приема като чай или добавка. За да направите чай от пасифлора, накиснете една чаена лъжичка изсушени листа в гореща вода за няколко минути.

Корен от валериана

Коренът от валериан, е популярно естествено средство за лечение на тревожност и нарушения на съня. Съдържа съединения, които могат да помогнат за успокояване на нервната система и насърчаване на релаксацията.

image 2

Коренът на валериана, може да се приема като добавка под формата на капсули или тинктура. Може да се приготви и като чай, като се накисва чаена лъжичка изсушен корен в гореща вода за няколко минути.

Ашваганда

Ашваганда е адаптогенна билка, която се използва в традиционната аюрведична медицина, за да помогне на тялото да се справи със стреса. Може да помогне за намаляване на тревожността и подобряване на общото благосъстояние.

Ashwagandha може да се приема като добавка под формата на хапчета или прах. Може да се приготви и като чай, като се накисва чаена лъжичка изсушен корен в гореща вода за няколко минути.

Заключение

Билковите лекарства, могат да бъдат безопасен и ефективен начин за справяне с безпокойството и стреса. Въпреки това е важно да запомните, че билковите лекарства не са заместител на медицинското лечение и винаги трябва да се консултирате със здравен специалист, преди да започнете нов режим на добавка.

Включването на билки в ежедневието ви, може да помогне за насърчаване на релаксацията и намаляване на тревожността.