Разрушаване на зъбния емайл и напитките, които го причиняват

зъбен емайл

Няма съмнение, че всички обичаме разхладителните напитки, особено през по-топлите месеци на годината. За жалост, информацията получена от здравените специалисти за разрушаване на емайла на зъбите, може да преобърне любовта ни към тези напитки и да ни накара да се пазим от прекаляването с тях. Вижте тези, които могат да нарушат целостта на зъбите ни:

Спортни тонизиращи напитки

Няма човек, който да не обича тези студени ободряващи сокове след интензивна тренировка. За съжаление те обикновено са със страшно високо съдържание на захар. Подобно на содата и бонбоните, които са едни от основните причинители на разрушаване твърдата обвивка на зъбите, спортните напитки могат да доведат до образуване на киселина в устната кухина, която директно атакува емайла. Честото пиене на тези сокове може да доведе до гниене на зъба. Затова, най-добрият начин за тонизиране след спорт е студената вода, която освен че не съдържа захар, но е и бедна на калории.

Плодови сокове

Те са заредени с витамини и антиоксиданти, но за съжаление в повечето от тях има прекалено много захар. В нкой от тях има почти 10 супени лъжици прости захари. Плодовете са естествено сладки, така че търсете такива сокове, които са без допълнително добавен подсладител. Също така, добра идея за предпазване от разрушаване на емайла на зъбите е, да разреждате соковете с малко вода. По този начин ще пиете по-малко чист сок и съответно ще получите и по-малко захар.

Енергийна напитки

Тези толкова модерни сред младите енергизиращи напитки станаха хит и сред трениращите. Те отдават енергия бързо и възстановяват изгубената по време на тренировка сила. Но много малко хора знаят, точно какво съдържат те. За съжаление основните съставки на енергийните напитки отново не са в полза на здравите зъби, а и изобщо на организма. В най-голямо количество там се откриват захари, кофеин, изкуствени подсладители, аминокиселини, таурин, гуарана и други. Повечето от тези тонизиращи напитки са газирани, което допълнително уврежда зъбния емайл и всеки стоматолог ще го потвърди.