Кои са четирите признака на сърдечна недостатъчност?

syrdechna nedostatychnost

Когато човек страда от сърдечна недостатъчност_, това може да бъде много болезнено и трудно преживяване. Въпреки това има четири признака, на които трябва да обърнете внимание, за да определите дали е време да си уговорите среща със здравен специалист. Тези симптоми включват умора, затруднено дишане, натрупване на течности и безсъние.

Затруднено дишане

Ако изпитвате недостиг на въздух, може би е време да посетите вашия лекар. Има няколко вида сърдечна недостатъчност и всеки от тях може да причини затруднения в дишането. Но най-честата форма на сърдечна недостатъчност, застойната сърдечна недостатъчност, изисква незабавно внимание.

Това състояние може да бъде диагностицирано по време на физически преглед. Вашият лекар ще ви попита за вашата медицинска история и ще прослуша сърдечни шумове. Той или тя, ще извърши тестове, за да определи основната причина.

Някои от признаците на сърдечна недостатъчност включват кашлица или хрипове, умора и затруднено ходене или изкачване на стълби. Тези симптоми могат да бъдат леки, но значителният задух пречи на ежедневните дейности.

Сърдечната недостатъчност кара тялото да отклонява кръвта от по-малко важни области на тялото, като ръцете и краката. Когато тялото се опитва да вземе наситена с кислород кръв от белите дробове, кръвта ще се върне обратно във вените. Получената течност може да причини подуване и проблеми с дишането.

Натрупване на течности

Сърдечната недостатъчност е медицинско състояние, при което сърцето не може да функционира правилно. Това се случва, когато камерите на сърцето не изпомпват достатъчно кръв. Симптомите варират в зависимост от това коя част от сърцето е засегната. Някои от признаците включват задух, умора и подуване.

Когато възникне левостранна сърдечна недостатъчност, течността се събира в белите дробове. Това може да причини хронична кашлица. Други симптоми могат да включват липса на апетит, затруднено ходене и умора.

Ако забележите промени в симптомите, незабавно се свържете с вашия лекар. В зависимост от причината, той ще предпише лекарства за контролиране на симптомите. Ще препоръча диета с ниско съдържание на натрий, високо съдържание на пълнозърнести храни и ниско съдържание на холестерол.

Умора

Един от най-честите симптоми на сърдечна недостатъчност е умората. Това може да затрудни извършването на ежедневни дейности, като ходене или пазаруване.

Американската кардиологична асоциация препоръчва кратки дрямки за презареждане. Тези кратки дрямки не трябва да са по-дълги от час. Ако имате нужда от допълнителна помощ, попитайте вашия доставчик на здравни услуги. Те могат да предложат решения за сърдечна недостатъчност, които могат да ви помогнат да се почувствате по-добре и да се насладите на живота си.

Скорошно проучване оценява прогностичното значение на умората при новодиагностицирани пациенти със сърдечна недостатъчност. Умората се свързва с по-лоша краткосрочна и цялостна прогноза.

Изследователите са използвали обширно електронно хранилище на данни от медицински досиета, за да оценят разпространението и предикторите на умората при пациенти със СН. Техните открития предоставят важни доказателства за необходимостта от ранни предупредителни знаци.

Прогнозните фактори за умората включват по-нисък индекс на телесна маса, изчерпване на обема и депресия. Въпреки това, връзката между умората и други крайни точки не е толкова силна, колкото прогностичната роля на умората при прогнозиране на смъртността.

Безсъние

Сънят е от решаващо значение за нашето здраве. По време на сън тялото ни се възстановява, което ни позволява да се събудим освежени и готови да посрещнем деня. Но лишаването от сън, може да доведе до редица здравословни проблеми, включително затлъстяване и сърдечна недостатъчност.

Лишаването от сън увеличава риска от високо кръвно налягане, затлъстяване и инсулт.